IMA on, blink code 69, SOC 1 bar, but IMA start. What's wrong? - Insight Central: Honda Insight Forum
 
Go Back   Insight Central: Honda Insight Forum > 1st Generation Honda Insight Forum > Problems and Troubleshooting

Insightcentral.net is the premier Honda Insight Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-23-2019, 03:59 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Portland, ME
Posts: 7
Unhappy IMA on, blink code 69, SOC 1 bar, but IMA start. What's wrong?

My 2006 MT, 93000, original battery, was working fine until stored for 3 months in Maine winter. When the snow receded, 12V battery was discharged, so I disconnected and trickle charged it. It started on 12V starter. SOC showed no bars, but after a few minutes running, came up to 3 bars. Following starts on IMA. On the road, everything normal for about 5 miles, then SOC went to "full charge" for about a minute, then IMA light came on, with check engine light. SOC went to 1 bar, assist and charge not working. Unchanged the rest of 50 mile trip. OBDII readout showed code P0070 (supposed to indicate a generic Ambient Air Temperature Sensor Circuit). The blink code is 69, which I can't find in the shop manual. It still starts on IMA, but check engine light is on, as well as the IMA light. Can anyone interpret this situation for me?
Aleni is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-23-2019, 05:26 PM   #2 (permalink)
Administrator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hull. East Riding of Yorkshire.
Posts: 10,424
Send a message via MSN to retepsnikrep
Default

IMA battery is out of balance you need an IMA grid charger asap.

3 months storage is just about on the money for the worst possible IMA layup.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.

ObdIIc&c, Imac&c, ImaBoost, Current Hacks available. Enqs to 150mpg[at]gmail.com
retepsnikrep is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-23-2019, 08:11 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Portland, ME
Posts: 7
Default

Thanks for that, Retepsnikrep. I'll go ahead and get a grid charger. Just after I posted, the IMA light stayed off when I drove it, and the charge and assist functions returned. Although the SOC showed 4 bars after a short drive, it was back to zero after resting a short time. I'll get that grid charger.
Aleni is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-24-2019, 12:00 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Portland, ME
Posts: 7
Question The evolving saga

The next chapter in this ongoing saga is that the SOC meter now moves quite quickly to full charge after starting at zero after 20 sec. with the engine off. IMA start still works, and charge and assist also. One new bit: the idle stop indicator rings the "chime" as if the door were open, though it's not. This after the SOC meter has started its rise, after a mile or so of driving. It's done this repeatedly four or five times, now.
Aleni is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2019, 12:37 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Willie Williford's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Campo, Ca.
Posts: 9,454
Default

Get the charger and charge the battery. Make sure the 12V battery is in good shape. Go on a long trip and try not to use the IMA much.
__________________
01 MT "Little Red Rocket"
The first "TURBOCHARGED" Hybrid, Insight G1-(01/2003)@65K miles. RIP 334K
MaxIMA Battery (Serial #2), on 8/25/12 @ 301,000 miles
Another MaxIMA Battery, on 6/25/17 @ 399,252 miles
Use: 438,000 mi. @ 58.2 LMPG.



To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.
Willie Williford is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2019, 01:17 PM   #6 (permalink)
Hypermiler
 
Mountain driver's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Central PA
Posts: 3,649
Garage
Default

Aleni:

Many of us own Jeff's charger unit including me. Jeff is well respected here on IC. Most will recommend a unit that has "discharge capability".
__________________
...Bob
'01 cvt, Red , 222k,
To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.
, IMAC&C
'01 mt, Silver, 222k,
To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.
, MIMA, currently "
To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.
"
'00 Citrus,, 184k,
To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.
, MIMA,
To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.

'01 mt, Oxy Blue, 218k

Go Navy, or don't go
To view links or images in signatures your post count must be 2 or greater. You currently have 0 posts.
Mountain driver is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2019, 03:47 PM   #7 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Portland, ME
Posts: 7
Default Charger ordered

Thanks for the responses, guys. I've just ordered Jeff's charger. I hope the batt is in good enough shape to revive. Thanks for your help!
Aleni is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Insight Central: Honda Insight Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Code questions: IMA 58/66/74 ; CEL 69 ; ABS 61 ; EPS 22/23 M3FSQ Problems and Troubleshooting 13 07-01-2018 02:32 AM
Only using 1 bar of IMA battery at full charge F0l2saken Honda Insight Forum 1st-Gen Discussion 17 05-31-2018 02:40 AM
SOC Indicator and IMA Battery Problem Homerjs49 Problems and Troubleshooting 27 07-31-2017 09:03 PM
No auto stop IMA Start barnum Problems and Troubleshooting 53 10-27-2016 08:51 AM
Easy Goer's amazing but unwanted IMA Adventure--please comment! easygoer13 Problems and Troubleshooting 4 02-18-2011 07:44 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -4. The time now is 03:13 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.