Honda Insight Forum banner

Holowanie uszkodzonego Insight na wózku do transportu samochodów vs. platformie

3.1K views 22 replies 10 participants last post by  DorisLoop  
#1 ·
Po tym, jak w miniony weekend w Północnej Karolinie pomogłem naprawić wgląd syna, postanowiłem kupić jeden dla siebie. Zdumiało mnie, że natychmiast znalazłem jeden - 2000 MT, w zasadzie znalezisko ze stodoły, które jeździło, gdy zaparkowano je lata temu, ale teraz było martwe i nie uruchamiało się po podłączeniu kabli rozruchowych.

Jutro zamierzam zabrać go do domu i nie jestem pewien, czy powinienem wziąć lawetę U-Haul czy przyczepę. Jakieś rady? Będę musiał sam go tam zabrać, ale robiłem to już wcześniej z o wiele cięższymi zepsutymi samochodami...

#2 ·
Wózki do przewozu samochodów mogą stanowić problem z Insightami, ponieważ samochód jest tak niski, a listwy z przodu tylko pogarszają sprawę. Niektóre wózki mają wgłębienia lub studzienki na przednie opony i znowu jest to katastrofa.

Mogą Państwo obejrzeć wózek, jeśli Państwo chcą, ale ja wolałbym przyczepę, gdyby to zależało ode mnie.

#4 ·
Dużo zależy od tego, co masz za pojazd holowniczy. Potrzebujesz pełnowymiarowego pickupa lub SUV-a, aby holować przyczepę, w przeciwnym razie nie wynajmą Ci jej. Jasne, możesz wynająć jedną z ich ciężarówek, aby z nią jechać, ale załóżmy, że masz budżet na samochód znaleziony w stodole. Używałem mojego wózka do holowania Insights wiele razy z lekkimi ciężarówkami i SUV-ami takimi jak ten,

Image

Inną opcją, o której słyszałem, że niektórzy ludzie używają, jest belka holownicza, ale trzeba do tego zdjąć osłonę zderzaka.

#12 ·
Dużo zależy od tego, co masz za pojazd holowniczy. Potrzebujesz pełnowymiarowego pickupa lub SUV-a, aby holować przyczepę, w przeciwnym razie nie wynajmą ci jej. Jasne, możesz wynająć jedną z ich ciężarówek, aby z nią jechać, ale załóżmy, że masz budżet na samochód znaleziony w stodole. Używałem mojej platformy do holowania Insightów wiele razy z lekkimi ciężarówkami i SUV-ami takimi jak ten,

View attachment 106483

Inną opcją, o której słyszałem od niektórych osób, jest hak holowniczy, ale do tego trzeba zdjąć osłonę zderzaka.
Masz dość specjalną platformę. Nie sądzę, żeby miał znaleźć taką w U-Haulu.

Mam doświadczenie z jednym konkretnym typem platformy/Insight i nie życzyłbym tego swojemu najgorszemu wrogowi. Użyłem dystansów 1 1/2" pod przednimi kołami, aby uzyskać wystarczającą wysokość do załadunku. W takiej konfiguracji paski na koła nie utrzymywałyby kół prawidłowo przy przednich ogranicznikach. Musiałem się zatrzymać po kilku milach i ponownie dokręcić paski, a nawet wtedy samochód mógł zjechać całkowicie z podkładek po kilkuset milach. Ponadto ostre krawędzie na spodzie rozpórek Insight miały tendencję do przecinania pasków platformy. Zawsze woziłem ze sobą dodatkowy zestaw pasków, żeby nie utknąć pośrodku Texas panhandle.

Istnieją platformy, które mają płaskie łoże na koła. Jeśli uda ci się taką znaleźć, sytuacja byłaby o wiele łatwiejsza.

#8 ·
#9 ·
Niedawno odebrałem samochód na części. Miałem zamiar odebrać go lawetą, ale w ostatniej chwili dostałem przyczepę, ponieważ samochód na części miał uszkodzenia i przebite opony. Przyczepa U-Haul była niewiele droższa niż laweta, 30 dolarów więcej, ale ważyła więcej niż Insight, tak mi się wydaje. Moja ciężarówka, z oszczędnym silnikiem 4.2 V6, bardzo narzekała w drodze do domu.

#10 ·
Hak holowniczy fabryki VW jest oceniany na 4500 funtów, ale Curt z rynku wtórnego jest oceniany na 5000. Uhaul nie uwzględni transportu, dopóki tego nie zmienisz. Przez cały rok wynajmowali mi lawety i transporty - moja rodzina miała w zeszłym roku bardzo pechowe szczęście do samochodów. (2 sprzęgła w Element, zła opona w środku niczego na PTCruiser itp.). Znam już wszystkich ludzi z uhaul po imieniu. :)

Wygląda więc na to, że wózek działa, ale z klockami, ale to utrudniłoby umieszczenie go na wózku.

Eurovan nie narzeka - na szczęście jestem na Florydzie, jest płasko i przeważnie wolniejsze 2-pasmowe drogi.

#17 ·
Nigdy nie miałem problemów z umieszczaniem spostrzeżeń na wózkach U-Haul. Zrobiłem to zbyt wiele razy. Jasne, może trochę porysować przy wchodzeniu na nie, ale nic w świecie "Który U-Haul jest dobry do holowania tego" nie jest na tyle miłe, żeby się tym przejmować.
Cóż, to JEST doświadczenie. Nie mogę powiedzieć, że to nie zadziała z wózkiem U-Haul, ponieważ nigdy tego nie próbowałem. Mogę tylko powiedzieć, że mój wózek był okropny, ale wszystkie są trochę inne.

#15 · (Edited)
Naprawdę? Mówisz poważnie?

Twoja rada brzmi: "Użyj wózka. Jasne, zniszczy to rzeczy w twoim Insight, ale masz do bani samochód, więc równie dobrze możesz go jeszcze bardziej zepsuć?" To okropna rada.

TL: DR
Wózki są do bani i, chociaż można je uruchomić, nadal są do bani z wielu powodów. Użyj przyczepy.

#18 ·
Naprawdę? Mówisz poważnie?

Twoja rada brzmi: "Użyj wózka. Jasne, zniszczy to rzeczy w twoim Insight, ale masz do bani samochód, więc równie dobrze możesz go jeszcze bardziej zepsuć?" To okropna rada.

TL: DR
Wózki są do bani i, chociaż można je uruchomić, nadal są do bani z wielu powodów. Użyj przyczepy.
Miałem szczęście z wózkami U-Hauls.
Image

• Like
Reactions: ttsgeb
#20 ·
Zgłaszam - transport samochodowy U-Haul sprawdził się świetnie, ale musiałem wymyślić własny sposób na zabezpieczenie go na przyczepie. Umieszczenie insightu całkowicie z przodu we właściwym miejscu spowodowało, że cały ciężar był z przodu (ze względu na rozmiar insightu). Umieściłem go nieco przed środkiem i zabezpieczyłem solidnymi pasami z grzechotką i dołączonymi łańcuchami bezpieczeństwa.

160 mil później jest w domu bez problemów.